«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά».
Οδυσσέας Ελύτης

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Κορίτσια και μόδα: από το κακό στο χειρότερο;

Ημέρα: Σάββατο
Ώρα: Απογευματάκι γύρω στις 7

Είχα μόλις σχολάσει από τη δουλειά και είχα κανονίσει για καφέ, έτσι, για να δω λίγο κόσμο, να μιλήσω με την παρέα μου, να πούμε τα δικά μας και τα λοιπά. Περιμένοντας στο ορισμένο σημείο για το ραντεβού μου, αρχίζω να κοιτάω τριγύρω. Και παρατηρώ κάτι που δε μου άρεσε καθόλου. 15χρονα και 16χρονα κορίτσια να έχουν βγει έξω όπως τα γέννησε η μάνα τους... κυριολεκτικά!

Τα κορίτσια λοιπόν. Πρόσωπο 16χρονου με ντύσιμο εικοσάρας.. ή και όχι. Και όταν λέω "όχι" εννοώ πως τέτοια ντυσίματα δεν τα κάνουν ούτε κοπέλες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν τελειώσει το σχολείο και πάνε χαλαρά για ένα ποτό. Θα αναφερθώ σε δύο παραδείγματα για να γίνω πιο κατανοητή.

 Καθώς περιμέναμε με μία φίλη μου, γυρνάω το κεφάλι δεξιά και βλέπω μία κοπέλα, που σίγουρα δεν ήταν άνω των 16 ετών, σχετικά "σεμνά" ντυμένη, με ένα τζιν τύπου boyfriend και μία μπλούζα που δειλά-δειλά ξεπρόβαλε η κοιλιά, η οποία πιεζόταν απ' το τζιν και φαινόταν πολύ άσχημα. Από κάτω φορούσε κάτι μποτάκια με ένα αρκετά ψηλό τακούνι, ενώ ήταν έντονα βαμμένη με ένα μπορντό κραγιόν. Μπορεί με τη φαντασία σας να μη σας φαίνεται τόσο άσχημο, όμως σκεφτείτε.. αυτό το σύνολο για να πάει για καφέ στις επτά και να φύγει στις έντεκα, το πολύ δώδεκα.

Η συγκεκριμένη κοπέλα ωστόσο ήταν αρκετά καλοντυμένη και έστω χαμογελαστή. Το χειρότερο που είδα ήταν ένα κορίτσι σίγουρα 15 ετών, άντε 16, να φοράει ένα μπλουζάκι-μπουστάκι-σουτιέν το οποίο στο στήθος είχε ένα φερμουάρ. Η κοπέλα είχε κάνει τα πάντα για να δείξει πως έχει στήθος (γιατί, κακά τα ψέμματα, δεν είχε στήθος. Και τι στήθος να έχει 15 χρόνων κοριτσάκι;;;). Το φερμουάρ ήταν φυσικά ανοιχτό, φορούσε push-up σουτιέν για να φτάνει το στήθος στο Θεό και το πιο τραγικό ήταν πως είχε bitch ύφος (εγώ είμαι κι άλλη δεν είναι). Με το ντύσιμο της λοιπόν δεν είχε αφήσει τίποτα στη φαντασία μας και το πρόσωπό της χρειαζόταν απαραιτήτως μια σφαλιάρα με το υφάκι που είχε.

Ωστόσο, μπορώ να καταλάβω τι τα πιάνει τα κορίτσια διότι μόλις δύο χρόνια είναι ουσιαστικά που πέρασα από τη φάση τους. Σε όχι τόσο έντονο βαθμό, αλλά την πέρασα.
Σήμερα, τα παιδιά στην εφηβεία είναι κλεισμένα στο σπίτι τους πνιγμένα από φροντιστήρια και άλλα μαθήματα. Το Σάββατο είναι η μόνη τους ευκαιρία (κυρίως για τα κορίτσια, λόγω φύλου φυσικά) να ντυθούν όμορφα, να βαφτούν και να βγουν να ξεσκάσουν, να μαλακιστούν με την παρέα τους, να περάσουν τέλος πάντων πιο καλά απ' ότι περνάνε τις καθημερινές. Σε καμία περίπτωση δεν το καταδικάζω αυτό. Εξάλλου το έχω περάσει. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι πλέον τα κορίτσια φορούν ό,τι ρούχα βρουν απ' το Bershka, αδιαφορώντας για το αν αυτά τα ρούχα κολακεύουν το σώμα τους. Επιπλέον, κάποιες κοπέλες δε φοράνε καν ρούχα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κοπέλα στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω. Εκτός αυτού, βάφονται τόσο έντονα που φαίνεται άσχημο πάνω στο εφηβικό προσωπάκι τους.

Και κάθομαι και συγκρίνω την κατάσταση πριν δύο χρόνια και την κατάσταση τώρα. Εντάξει, στην πρώτη περίπτωση ήμουν μέσα στα πράγματα, ενώ στη δεύτερη όχι, που σημαίνει πως τα βλέπω πλέον διαφορετικά. Όμως μπορώ να αντιληφθώ τη διαφορά, που δυστυχώς είναι αισθητή. Ναι, τα κορίτσια είχαν έκτοτε αυτή την τάση του "είναι Σάββατο, θα βάλω τα καλά μου και θα βγω". Όχι όμως σε τέτοιο βαθμό. Οι κοπέλες δεν ήταν τόσο προκλητικά ντυμένες και το έντονο βάψιμο δεν ήταν τόσο σύνηθες. Εννοείται πως και πριν δύο χρόνια φορούσαμε ρούχα που φορούσαν όλες και όχι ρούχα που μας κολάκευαν απαραιτήτως. Το βλέπω τώρα που έχω αλλάξει ζωή, ούσα φοιτήτρια, και έχω αποκτήσει πλέον το δικό μου, αντιπροσωπευτικό στυλ στο ντύσιμο το οποίο ακόμα δουλεύω. Το θέμα είναι πως παρατηρείται διαφορά μέσα σε δύο χρόνια. Μετά από δέκα χρόνια πώς θα είναι η κατάσταση; Και φυσικά τι μερίδιο ευθύνης έχουν οι γονείς όταν βλέπουν την κόρη τους να βγαίνει έξω.. γυμνή και βαμμένη σαν μικρομέγαλο; Μήπως πρέπει να μπουν κάποια όρια; Διότι, εντάξει, εφηβεία είναι, αλλά να μην τα ρίχνουμε και όλα στην εφηβεία. Μήπως να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε όλοι για την κατάσταση που επικρατεί; Γιατί, σε τι κόσμο θα φέρει η γενιά μου και άλλες γενιές τα παιδιά τους;


Giwta Ar.. :** 

25 σχόλια:

  1. Δε θα πω τίποτα για τα ντυσίματα των 15χρονων γιατί είμαι λίγο πιο γέρος και σίγουρα υπάρχουν πιο νέοι να κρίνουν καλύτερα.
    Αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι οι γυναίκες (ειδικά όσο μικρότερη είναι η ηλικία) από ντύσιμο τα πάνε σκατά γενικά και αυτό γιατί ότι μαλακία βγει στη μόδα πρέπει επειγόντως να τρέξουν να το αγοράσουν άσχετα αν τους πηγαίνει ή είναι σα να βγήκε από μηχανή καύσης κουρτινών. Καλά, το ίδιο ισχύει και για τους άντρες αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φαντάσου ότι ασχολήθηκα μόνο με τα κορίτσια.. που να δεις τα 15χρονα και 16χρονα αγόρια που είναι άτριχα με δήθεν κοιλιακούς και μου βάζουν το μπλουζάκι το V.. μη χέσω!!!
      Δυστυχώς έχουμε μαζοποιηθεί!...

      Διαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με τον Πρόεδρο προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε μια διαρκεί παρακμή της κοινωνίας.. Τα κορίτσια και φυσικά να φορέσουν και τα μίνι τους..αλλα παν μέτρον άριστον έλεγαν κάποιοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέτρον άριστον.. ακριβώς αυτό Μορφέα. Το θέμα είναι να ξέρουν να τα φοράνε τα μίνι τους.. δυστυχώς δεν ξέρουν και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα!

      Διαγραφή
  3. Αχ, αθώα χρόνια τα δικά μου! Τα κοριτσάκια δεν είχαν καμιά σχέση με σήμερα! Αλλά ας χαλαρώσω η παλιόγρια.
    Όσο, πάντως, αδιαφορούν οι γονείς για το πώς ντύνονται τα κορίτσια τους και θεωρούν, όπως τους βολεύει, ότι αυτό το πράγμα είναι "της ηλικίας", τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα. Το οποίο ντύσιμο δεν είναι καν σέξι, είναι μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του σέξι. Δε λέω, είναι όμορφο να νιώθει μια κοπέλα σέξι, να βάζει και τα μίνι της, αλλά να ξέρει τι πραγματικά είναι σέξι. Σέξι δεν είναι να προσπαθείς να τονίσεις το στήθος που δεν έχεις, σέξι είναι η αυτοπεποίθηση για τα δυνατά σου σημεία. Κι αυτό είναι το λάθος των 15χρονων ή καλύτερα των γονιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νιώθω σέξι με πουκάμισο κουμπωμένο μέχρι το λαιμό και έχει τύχει να περνάω έτσι ντυμένη μπροστά από 16χρονα "ξέκωλα" και να γυρνούν να κοιτούν εμένα.
      Συμφωνώ με την άποψή σου. Δεν ξέρουν τι είναι σέξι. Βρίσκονται σε μία δύσκολη ηλικία που νομίζουν πως τονίζοντας το στήθος, τονίζουν και την αυτοπεποίθησή τους.. δεν είναι έτσι!

      Διαγραφή
  4. Τα ίδια αναρωτιέμαι κι εγώ και δεν έχει να κάνει με συντηρητισμό αλλά με στυλ, γούστο και.. όρια! :) Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα μικρή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όρια.. ακριβώς αυτό!
      Φιλιά πολλά Κατερίνα! Καλό ξημέρωμα!!

      Διαγραφή
  5. Τα πάντα είναι θέμα στυλ!
    Η προστυχιά και το άσχημο νομίζω ότι βγαίνει από μέσα σου!
    Όταν μέσα σου θέλεις να προκαλέσεις ότι και να φορέσεις θα είσαι προκλητική.
    Αν δεν σε ενδιαφέρει ακόμα και μίνι σούπερ κοντό να βάλεις δεν θα είσαι τόσο προκλητική.
    Αυτό που πρέπει να ψάξει κάποιος είναι γιατί κάποια παιδιά έχουν τόσο πολύ την ανάγκη να προκαλέσουν.
    Εκεί είναι η λύση του προβλήματος πιστεύω!
    Πολλά φιλιά γλύκα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με το ερώτημα που θέτεις. Μα είναι άλλο ένα "γιατί". Τα "γιατί" πώς απαντώνται σ' αυτή τη ζωή;
      Φιλάκια! Καλό ξημέρωμα!!

      Διαγραφή
  6. Τα ίδια σκέφτομαι κι εγώ κι αναρωτιέμαι... και δεν μου φταίνε τόσο τα παιδιά, όσο οι γονείς τους. Δεν βλέπουν;
    Θυμάμαι, όταν ήμουν στην εφηβεία, ήθελα να κάνω διάφορα (πχ βάψιμο, δεύτερη τρύπα στο αυτί, μη φανταστείς κάτι εντελώς τρελό) και άκουγα πανηγυρικότατα "Όχι" από τους γονείς μου. Μου εξηγούσαν τους λόγους, κι από κει και πέρα δε σήκωνε άλλη συζήτηση το θέμα, είχε λήξει!
    Οι σημερινοί γονείς παραβλέπουν την αξία του "όχι", δεν το λένε στα παιδιά τους, δίνουν υπέρ του δέοντος ελευθερία και έτσι έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Προσωπικά είμαι υπέρ της ισορροπίας: ναι, έχε ελευθερία, αντέδρασε με τον τρόπο σου, αλλά να ξέρεις γιατί το κάνεις και να το κάνεις μέχρι ένα λογικό σημείο. Όχι να καταλήγεις να δείχνεις φτηνός, όχι να γίνεσαι ίδιος με όλους τους άλλους, χάνοντας την ταυτότητα και την προσωπικότητά σου...
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο πολύ στην εφηβεία, είναι λογικό να μη θέλεις να είσαι "διαφορετικός".. εννοώ ότι εν μέρει την καταλαβαίνω αυτή τη μαζοποίηση που φορούν δηλαδή όλες τα ίδια. Από 'κει και πέρα, αυτό που σκέφτομαι κι εγώ είναι οι γονείς.. δηλαδή βλέπεις το παιδί σου να βγαίνει έξω έτσι κι εσύ μένεις ψύχραιμος; Εντάξει, μιλάω εκ του ασφαλούς γιατί δεν έχω παιδιά,αλλά θα προτιμούσα να τσακωθώ με την κόρη μου και να μην την αφήσω να βγει έξω, παρά να κυκλοφορήσει έξω γυμνή!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς είτε εργάζονται πολύ είτε τα παιδιά περνούν τα έξαλλα μαζί τους και αλλάζουν τα ρούχα. Δεν δικαιολογώ τους γονείς. Αλλά ζούμε σε περίεργη εποχή. Έχουμε μπερδευτεί.

      Διαγραφή
  7. Κορίτσι,πόσο θα συμφωνήσω.κι εγώ τα ίδια σκέφτομαι και μετά αναρωτιέμαι μήπως γίνομαι εγώ κακιά ! (αλλά ΌΧΙ αρνούμαι,έχουμε δίκιο) :p Γενικά,δεν με λες και ιδιαίτερα σεμνότυφη, αλλά όταν βλέπεις 14χρονα να ντύνονται σαν εικοσάχρονα σου χτυπάει κάπως. Το καταλαβαίνω εν μέρει,στην εφηβεία μας όλες μας ή τουλάχιστον οι περισσότερες από εμάς θέλαμε να είμαστε όμορφες ,αλλά έχει διαφορά να βάζεις ένα κραγιονάκι απ'το να τα πετάς όλα έξω. Ο καθένας βέβαια,όπως αισθάνεται,αλλά γιατί να μπεις στη διαδικασία να προκαλέσεις από τέτοια ηλικία,και γενικώς δηλαδή. Όλα έχουν τον καιρό τους. Επίσης αυτό που μ'εκνευρίζει περισσότερο απ'το προκλητικό της υπόθεσης,είναι αυτή η μαζοποίηση! Όλοι ίδιο μαλλί,ίδιο βάψιμο, ίδιο στυλ στα ρούχα. Βρε κορίτσα είναι πιο ωραίο να θεωρείσαι εκτός μόδας και να έχεις το δικό σου στυλ παρά αυτό το πράγμα! Έχω καταντήσει να θεωρούμαι ''παλιομοδίτισα'' ,επειδή δεν φοράω ότι μου πλασάρει το cosmopolitan πια.:p
    Χαχα,όπως και να χει μεγάλη κουβέντα άνοιξες κι αν ανοίξω το στόμα μου δεν θα το κλείνω...χαχ
    Καλή βδομάδα,κορίτσι :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα, μα φυσικά και έχουμε δίκιο!
      Εντάξει,η κατάσταση έχει ξεφύγει. Μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία, δηλαδή 16-17, μπορώ να πω πως την καταλαβαίνω αυτή τη μαζοποίηση. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το σκεπτικό "τα βγάζω όλα έξω,προκαλώ και νιώθω και γαμώ τις γκόμενες". Ας χαλαρώσουν λίγο τα έφηβα κορίτσια και ας προσπαθήσουν και οι γονείς τους να κάνουν κάτι γιατί έχει παραγίνει το κακό.. και σε λίγα χρόνια τι; Θα βγαίνουν με τα εσώρουχα;
      Φιλιά πολλά γλυκάκι μου!!

      Διαγραφή
  8. οντως! απο το κακο στο χειροτερο!
    καλημερα φιλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Respect στην δύναμη του γραπτού σου Γιώτα! Εμπρος για μια Ελλάδα χωρίς ξέ...λα (το κω λείπει)! χαχα! Έλεος πια! Τα ρούχα είναι για να τα φορας και οχι για να σε φοράνε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιο σου είναι πολύτιμο σ' αυτή την ανάρτηση, να ξέρεις!!
      Πολύ γέλασα με τη διευκρυνιστική παρένθεσή σου γιατί η αλήθεια είναι πως δεν κατάλαβα ποια λέξη ήθελες να γράψεις..χαχα
      Τα ρούχα μας φορούν δυστυχώς.. και το πρόβλημα είναι πως εμείς οι ίδιοι το επιτρέπουμε αυτό!

      Διαγραφή
  10. εντάξει το μοιράζομαι το πόστ σου γιατι κρύβει όλους τους προβληματισμούς που συζητάμε εμείς οι μεγαλύτεροι .... !!! και όταν λέω μεγαλύτεροι αναρωτιέμαι πως έστω και κατά μία ή δύο δεκατίες ξεφύγαμε τόσο .... καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγω θα πω για το μακιγιαζ τους,βλεπω στο λεωφορειο κοριτσακια 15,16 χρονων κι ενω εχουν μακιγιαριστει,συνεχιζουν να βαζουν κι αλλο,σε αυτηντην ηλικια το μονο που χρειαζετει αν χρειαζεται ειναι να βαλουν ενα απαλο μακιγιαζ(ετσι δε λεγετε?)ενα αλλο συναντω καθε πρωι στη σταση μια κοπελιτσα περιπου στα 16,με το μακιγιαζ που βαζει (κι απορω δεν της εχει πει κανεις τιποτα)καταστρεφει το προσωπο της σε σημειο που να θυμιζει τον καραγκιοζη μαζι με τον χατζηαβατη και τους υπολοιπους μαζι,δεν το λεω για να κρινω αλλοιμονο,αλλωστε σε αυτη την ηλικια θελουν να φαινονται μεγαλυτερες,αλλα οχι σε τετοιο επιπεδο που η γυναικα μου που ειναι 33 αν τη βαλεις σε μερικες διπλα της φαινεται μικροτερη.Καλη σας μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι πως βλέπεις μία φάτσα 16χρονου με μακιγιάζ εικοσάρας/τριαντάρας και ούτε και απλά χτυπάει άσχημα. Εννοείται πως καταστρέφουν το πρόσωπό τους και θα το καταλάβουν σε μεγαλύτερη φυσικά ηλικία, όταν δηλαδή θα είναι πολύ αργά!

      Διαγραφή
  12. Και επιπλέον σήμερα ας δούμε ποια πρότυπα μας πασάρουν. Έχουμε γίνει μία κοινωνία γεμάτη βία και χωρίς αξίες. Οι σειρές κυρίως Αμερικανικες το μόνο που προβάλλουν είναι σεξ κέρατο και ξύλο. Κι εμείς ακολουθούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αγαπημένη Γιώτα, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! Κι εγώ πρόσφατα όταν μετά από πολύ καιρό αποφάσισα να κατέβω Σάββατο βράδυ στο κέντρο (τι το ήθελα;) έπαθα σοκ από τα ντυσίματα και τα βαψίματα που είδα... πραγματικά είναι τραγικό το πώς έχει καταντήσει η νέα γενιά και πόσο έχουμε απομακρυνθεί από την απλότητα και τη φυσική μας ομορφιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή